02/12/2016

Spreek als TED: the take aways


Droom jij er ook van om te kunnen presenteren als al die geweldige TED-sprekers, zoals Simon Sinek, Larry Smith, Steve Jobs of Daniel Pink? Heb jij je ook altijd al afgevraagd hoe ze dit voor elkaar krijgen? Onder het motto “spread ideas” nemen overal ter wereld sprekers het woord om hun visie over een bepaald onderwerp met anderen te delen. In “Spreek als TED: De negen geheimen van de beste sprekers ter wereld” bespreekt Carmine Gallo hoe ook jij kan leren om een op en top-spreker te worden. Vind je het spijtig dat je niet over de tijd beschikt om al die interessante boeken uit je boekenkast te lezen? Wij geven je hier de belangrijkste take aways!

Volgens Carmine Gallo zijn er negen geheimen die de beste sprekers ter wereld gebruiken om te presenteren:
  • Geheim 1: Geef de meester in jezelf de ruimte;
  • Geheim 2: Beheers de kunst van verhalen vertellen;
  • Geheim 3: Voer een gesprek;
  • Geheim 4: Leer me iets nieuws;
  • Geheim 5: Bezorg mensen momenten waar hun mond van openvalt;
  • Geheim 6: Doe eens leuk;
  • Geheim 7: Houd je aan de 18-minuten-regel;
  • Geheim 8: Schets een beeld in de hersenen met meervoudige zintuigelijke ervaringen;
  • Geheim 9: Vaar je eigen koers.

Maar wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld?

Geheim 1: Geef de meester in jezelf de ruimte.
“Passie” is één van de kernwoorden bij het geven van een goede presentatie en daar zijn verschillende redenen voor. Het is namelijk de fundering van je overtuigingskracht als spreker, maar mensen zullen je ook interessanter vinden wanneer je hen je passie voor het onderwerp toont. Passie werkt ook aanstekelijk, mensen zullen zelf ook enthousiaster worden door te zien hoe gepassioneerd jij als spreker bent.

Geheim 2: Beheers de kunst van verhalen vertellen.
Het vertrouwen van je publiek winnen is niet altijd de gemakkelijkste opgave. Een goede manier om hen te overtuigen is het vertellen van verhalen. Je kan persoonlijke verhalen vertellen, maar dat is niet noodzakelijk. Je kan gerust ook verhalen over anderen vertellen. Verhalen stimuleren en activeren de hersenen, je publiek zal dus ook aandachtiger zijn en zullen zich je presentatie beter herinneren. Belangrijk om te onthouden: verhalen werken!

Geheim 3: Voer een gesprek.
Zoals eerder al gezegd, een goed verhaal is belangrijk. Maar dit betekent ook dat je in gesprek moet gaan met je publiek. Tijdens onze schooljaren leren we allemaal dat we niet te snel mogen praten, maar het gaat niet enkel over het tempo waarmee je spreekt. Evengoed de gebaren die je gebruikt of je non-verbale communicatie maken een groot verschil voor je publiek. Het beste wat je kan doen, is oefenen. Veel oefenen. Best nog met iemand die naar je luistert en je dan ook nog eens feedback kan geven.

Geheim 4: Leer me iets nieuws.
Vertel niet voor de honderdste keer hetzelfde verhaal. Kom met iets nieuws! Verbaas je publiek, zij willen niets liever dan iets bijleren van jou! Geef hen die kans, ze gaan je nog zo dankbaar zijn.

Geheim 5: Bezorg mensen momenten waar hun mond van openvalt.
Voor je je presentatie effectief gaat ontwerpen, moet je eerst goed nadenken over wat je precies wilt vertellen. Welke inhoud wil je overbrengen aan je publiek? Eerst moet je weten op welke manier je je verhaal wilt brengen. Eens je deze stap hebt gezet kan je beginnen aan je presentatie zelf. Je hoeft het ook niet te houden bij enkel een geprojecteerde presentatie, niemand weerhoudt je ervan om ook andere zintuigen bij het publiek te prikkelen. Laat hen iets aanraken, voelen of zelfs ruiken. Zorg dat het publiek minstens één wow-moment heeft, het is een aanrader om te eindigen met een hoogtepunt. Op deze manier blijft je verhaal langer hangen bij je publiek.

Geheim 6: Doe eens leuk.
Gouden tip: neem jezelf niet te serieus. Het is altijd fijn als iemand weet waar hij of zij over bezig is, maar toch met de voetjes op de grond staat. Het zorgt vaak ook voor een zekere vorm van respect. Daarnet werd al gesproken over het feit dat verhalen werken, net hetzelfde geldt voor humor. Het maakt het publiek losser. Maar het is niet altijd iedereen gegeven. De ene persoon heeft van nature een betere humor dan emand anders. Het belangrijkste hierbij is dat het natuurlijk overkomt. Niets is zo gênant als een grap vertellen en niemand die lacht.

Geheim 7: Houd je aan de 18-minuten-regel.
Het is heel simpel, urenlange presentaties gaan vervelen. De ideale duur van een presentatie is 18 minuten. Het zorgt er ook voor dat je alles op een simpele manier moet uitleggen. Zorg vooral dat je de “3 A’s of Awesome” in je presentatie opneemt: Attitude, Awareness en Authenticity.

Geheim 8: Schets een beeld in de hersenen.
De kunst van presenteren is mensen iets laten zien met woorden. Zorg dat ze helemaal mee zijn met je verhaal, dit kan je op verschillende manieren doen. Enkel met woorden, wel proficiat dan ben je een goede spreker! Maar geen paniek, het is zeker en vast oké om ook via andere zintuigen je publiek te stimuleren om zich een beeld te vormen van wat jij hen wilt bijbrengen. Want je weet wat ze zeggen: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar geuren zijn ook mogelijkheden om je publiek helemaal mee te nemen in je verhaal.

Geheim 9: Vaar je eigen koers.
Voor je aan je presentatie begint is het belangrijk om enkele doelen op te stellen. Wat wil je bereiken met je presentatie? Eén van de doelen die je zeker zou moeten hebben: “inspireer anderen”. Een andere belangrijke factor: “spreek uit je hart”. Mensen houden van echte personen!  
Nu ben je helemaal mee en kan je aan de slag!
Veel succes!

Geschreven door
Laura Mannaert
Social Media Strategist & Blogger
laura@darvin.be